ehráči

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Používame Avast!

Avast! Je určený na ochranu vášho počítača pred útokmi vírusov. Dokáže váš počítač strážiť priebežne v reálnom čase alebo odstrániť vírusy, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom dostali do systému. Dokáže rozpoznať desiatky tisíc rôznych vírusov a k aktualizácií svojej vírusovej databázy, ktorá je jeho mozgom, využíva internet. Podľa vašich predstáv môžete avast! používať na kontrolu prichádzajúcej aj odchádzajúcej pošty, na testy otváraných alebo spúšťaných súborov alebo na odstránenie vírusu z diskety, ktorú vám deti priniesli zo školy.

 

Vírusová databáza

 

Mozgom každého antivírusového software je zoznam známych vírusov a častí ich kódu – vírusová databáza. Podľa nej program spozná, že niektorý súbor bol napadnutý vírusom.

 

Množstvo vírusov neustále rastie, a preto je celkom zásadnou podmienkou správnej funkcie antivírusového softwaru aktuálna vírusová databáza. Všetky kvalitné antivírusové programy umožňujú jednoduchú aktualizáciu  cez internet a avast! nie je výnimkou.

 

Informácie o „veku“ vírusovej databázy zistíte v hlavnom okne programu. Z hlavnej ponuky programu avast! vyberte príkaz Stav programu a v hlavnom okne si môžete prečítať v prvom riadku. Súčasná verzia vírusovej databázy: dátum poslednej aktualizácie. Ak kliknete na verziu alebo dátum aktualizácie vírusovej databázy, program skontroluje, či na serveri výrobcu nie je k dispozícií novšia verzia.

 

Najjednoduchším spôsobom, ako vírusovú  databázu aktualizovať, je použiť funkciu iAvs. Tlačidlo iAvs sa v základnom vzhľade nachádza blízko ľavého dolného rohu okna programu. Po kliknutí naň sa avast! pripojí k internetu a zo servera výrobcu stiahne a nainštaluje najnovšiu verziu vírusovej databázy.

 

Užitočný tip

 

Vírusová truhla

 

V niektorých prípadoch je vhodné vybrané súbory chrániť prísnejšie či už z dôvodu, že majú zvláštne vlastnosti, alebo z dôvodu, že v nich avast! našiel vírus. Práve na tieto účely slúži funkcia  Vírusová truhla. Súbory umiestnené do vírusovej truhly nie je možné spúšťať a sú úplne izolované od všetkých programov spustených v systéme Windows.

 

Antivírusová kontrola

 

Hoci je rozidentná ochrana programu avast! spoľahlivou obranou proti počítačovým vírusom, je dobré naučiť sa tiež testovať na prítomnosť vírusov pevný disk alebo výmenné média.

 

  1. Spustite program avast! dvojitým kliknutím na ikonu na pracovnej ploche systému Windows.
  2. Program avast! skontroluje pri svojom štarte pamäť počítača, čo môže trvať niekoľko sekúnd.
  3. Okno s nápovedou môžete uzavrieť kliknutím na tlačidlo s krížikom v pravom hornom rohu. Pokiaľ nechcete, aby sa otváralo pri každom spustení programu avasť!, zaškrtnite voľbu Toto okno nabudúce nezobrazovať v jeho dolnej časti.
  4.  Kliknutím na jednu z ikon v pravej časti okna programu zvoľte oblasť testovania. V našom príklade urobíme test pevného disku.
  5. Kliknite na tlačidlo Štart v ľavej časti okna programu a vyčkajte, kým program avast! prehľadá pevný disk a otestuje súbory na prítomnosť vírusov.
  6. Ak program avast! nájde podozrivý alebo infikovaný súbor, zobrazí sa výstražné hlásenie a zapíše informáciu do LOG súboru. Podobný postup môžete použiť i pri testovaní výmenných médií, ako sú diskety alebo CD-ROM. Jediným rozdielom je voľba testovaného média v kroku 4.

 

Zaostrené na

Inštalácia nového softvéru

 

Inštalácia nového softvéru do počítača nie je síce každodennou úlohou, ale napriek tomu ju čas od času robíte. Pokiaľ máte vo svojom PC nainštalovaný antivírusový softvér, mali by ste postupovať podľa nasledujúceho postupu.

 

  1. Pre inštaláciou akéhokoľvek nového softvéru do počítača ste obyčajne vyzvaní na ukončenie všetkých spustených programov.
  2. Medzi spustené programy patrí z pohľadu systému Windows tiež rezidentná ochrana proti vírusom programu avast!, a preto je nutné ukončiť aj ju.
  3. Kliknite pravým tlačidlom myši na modrú ikonu s písmenom „a“ v systémovej oblasti hlavného panela. Z miestnej ponuky vyberte príkaz Zastaviť rezidentnú ochranu a skončiť.
  4. Nainštalujte bežným spôsobom nový software a po skončení inštalácie nezabudnite znovu zapnúť rezidentnú ochranu počítača v programe avast!.
  5. Kliknite pravým tlačidlom myši na modrú ikonu s písmenom „a“ v systémovej oblasti hlavného panela a z miestnej ponuky vyberte príkaz Zobraziť okno rezidentnej ochrany.
  6. Kliknite na tlačidlo Spustiť a následne na tlačidlo OK. Rezidentná ochrana vášho PC bude opäť aktívna.

 

Otázky a odpovede

 

Čo je to Rezidentná ochrana?

 

Funkcia Rezidentná ochrana programu avast! patrí medzi jeho najdôležitejšie časti. Špeciálny program sa spúšťa automaticky po štarte operačného systému Windows a každý súbor, ktorý má byť na PC spustený alebo otvorený,  najskôr otestuje na prítomnosť vírusu. Ak je vírus objavený, zabráni prístup k nemu a zobrazí varovné hlásenie. Aktívnu funkciu Rezidentná ochrana spoznáte podľa ikony v systémovej oblasti hlavného panela.

 

Čo mám robiť, aby som znížil riziko „nákazy“ na minimum?

Vírusy sa môžu do systému dostať spolu s údajmi z akéhokoľvek zdroja. Pri bežnej práci dodržujte najmä nasledujúce pravidlá:

-          majte vždy spustenú rezidentnú ochranu

-          pravidelne kontrolujte disk na prítomnosť vírusov

-          správne nastavte ochranu pošty, aby všetky e-maily najskôr avast! otestoval na prítomnosť vírusov v prílohách

-          diskety pred vložením do počítača chráňte proti zápisu

 

Riešenie problémov

 

Prehľadávanie disku je pomalé

 

Antivírusový test disku môže trvať pol hodiny a viac najmä preto, že software musí otestovať každý súbor uložený na disku počítača. A súborov na disku PC sú tisíce! Okrem súborov obsahujúcich vaše dáta, ako sú napríklad textové dokumenty, tabuľky alebo fotografie a obrázky, e-maily a adresár, sú na pevnom disku PC v oddelených systémových zložkách množstva súborov, ktoré pre svoju funkciu vyžaduje operačný systém Windows alebo nainštalované programy. Riešením je spustiť antivírusovú kontrolu vždy pri ukončení práce.


Software | stály odkaz

Komentáre

  1. aktualizovat virusovú data bázu
    ESET Smart secunity
    publikované: 26.04.2011 14:47:16 | autor: Tichy (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Avast problémy
    Bezplatné programy na ochranu počítača sú dobré, až kým sa nestane niečo zvláštne. Na prelome nového tisícročia, keď sa zmenil dátum, mali všetky počítače používajúce Avast problémy.
    publikované: 31.01.2020 10:03:48 | autor: Marek (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Forexový trend
    Avast je dobrý a bezplatný softvér, ktorý chráni váš počítač.
    publikované: 17.03.2021 19:23:33 | autor: Ivica (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014